Vlinderboom Kindercoaching

Ik leer leren.

foto

'Ik leer leren' is een groepstraining voor 4-8 kinderen vanaf 10 jaar die ze helpt te ontdekken hoe ze zelf het beste kunnen leren. De training richt zich op alle processen die nodig zijn om te kunnen leren. Aan bod komen: concentratie, motivatie, faalangst, plannen en organiseren, huiswerk maken, inschatten van benodigde tijd/inspanning voor een bepaald vak en inzicht in je eigen meest effectieve manier van leren.

Met de 'Ik leer leren' training krijgen kinderen grip op hun huiswerk, gaat het leren makkelijker en sneller zodat er ook tijd overblijft voor sport, hobby's en andere dingen. Uiteindelijk hoeven ouders dan minder te controleren en te pushen en dit komt de sfeer in huis beslist ten goede. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van 1,5 uur.

Wat is leren.

Leren is een complexe taak. Van nature leren kinderen graag en veel en staan we vaak niet stil bij wat een kind allemaal al WEL kan. Bij de meeste kinderen gaat leren min of meer vanzelf: Ze leren lopen, praten, fietsen, zwemmen en schrijven. De problemen beginnen vaak op school omdat een kind de norm niet haalt.

Voor leren op school moet het kind leren op een doeltreffende manier zijn geheugen te gebruiken. Ook moet het kind handige manieren van leren leren, de zogenaamde leerstrategieën. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer er ook een beroep wordt gedaan op het vermogen tot plannen en organiseren. En wellicht het belangrijkste: het kind moet vrij zijn van blokkades en belemmeringen die het leren beperken. Omdat de leerblokkades en belemmeringen vaak onzichtbaar zijn doordat ze zich voor een groot deel in het onbewuste afspelen, blijven kinderen, hun ouders en leerkrachten vaak doormodderen. Wil een kind kunnen leren dan is het van groot belang dat ze hun 'luikjes' open hebben staan en in staat zijn om de lesstof op te nemen. Vanaf een jaar of 10 wordt een leerprobleem pas goed zichtbaar omdat kinderen merkbare achterstanden oplopen. Tevens horen kinderen dan de basis van de schoolse vaardigheden onder de knie te hebben. Hiaten worden dan pas echt waarneembaar en beginnen steeds meer op te vallen.

Voor wie is de "Ik leer leren" training bedoeld.

Het programma is bedoeld voor kinderen vanaf 11 jaar. Kinderen met concentratieproblemen, faalangst, kinderen die onder hun niveau presteren en kinderen met leerachterstanden kunnen zich opgeven voor deze training. Er wordt gewerkt in groepjes van maximaal 6-8 kinderen. Het programma bestaat uit 5- wekelijkse bijeenkomsten van 1,5 uur.

De doelen van de training zijn:

 • Opsporen en opheffen van leerblokkades, leerbelemmeringen en hiaten.
 • Omgaan met concentratieproblemen.
 • Omgaan met faalangst.
 • Omgaan met motivatie.
 • Aanleren van helpende leer strategieën.
 • Leren van een goede leerorganisatie.
 • Inzicht in eigen leermogelijkheden.
 • Leren van elkaar.
 • Ervoor zorgen dat kinderen de 'luikjes' open hebben staan voor het opnemen van lesstof.

De inhoud van de training.

Elke bijeenkomst kent een vaste structuur waarin rust en activiteiten elkaar afwisselen. Leren ontspannen en concentreren spelen in iedere bijeenkomst een belangrijke rol. Daarnaast heeft iedere bijeenkomst een eigen thema.

 • Les 1: Vaststellen doelen van de training en ontdekken van de eigen leervoorkeuren.
 • Les 2: Leren omgaan met faalangst en motivatie-strategieën.
 • Les 3: Leren plannen en organiseren en leren gebruiken van het geheugen.
 • Les 4: Leren omgaan met concentratie.
 • Les 5: Leertechnieken op gebied van taal, rekenen en symboliek.

Voor meer informatie zie ook de website van "Ik leer leren"

© 2019 Vlinderboom Kindercoaching